Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Επιβάλλεται ο μαστογραφικός έλεγχος πριν την κάθε προσπάθεια

Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Επιβάλλεται ο μαστογραφικός έλεγχος πριν την κάθε προσπάθεια

το «πάρτυ» ορμονών της εξωσωματικής επιβάλλει μαστογραφικό έλεγχο πριν την κάθε προσπάθεια.

 Τα οιστρογόνα ενδεχομένως να «επιβαρύνουν» προϋπάρχοντα ευρήματα.

«Προτού μια γυναίκα ξεκινήσει διαδικασίες για εξωσωματική εγκυμοσύνη θα πρέπει να υποβληθεί σε μαστογραφικό έλεγχο με μαστογραφία αν είναι άνω των 35 ετών, ενώ αν είναι νεώτερη οφείλει να κάνει τουλάχιστον υπερηχογράφημα, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη καλοήθων ή κακοήθων μορφωμάτων πριν  την εγκυμοσύνη», τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού και Οστεοπόρωσης της Ευρωκλινικής Αθηνών, επισημαίνοντας συγχρόνως πως αυτόν το έλεγχο θα πρέπει να κάνουν και όσες γυναίκες έχουν επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό από καρκίνο του μαστού.

Η αιτία που οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητες, είναι επειδή η προετοιμασία της γυναίκας που υποβάλλεται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή περιλαμβάνει χορήγηση πολλών ορμονών για διέγερση των ωοθηκών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολλών ωαρίων, τα οποία συνοδεύονται και από έκκριση μεγάλων ποσοτήτων οιστρογόνων.

«Πιθανώς», επισημαίνει ο κ. Μαλακάσης, «Τα οιστρογόνα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ή να επιταχύνουν την ανάπτυξη προϋπαρχόντων όγκων,  όπως είναι ο καρκίνος του μαστού που είναι γνωστό ότι επηρεάζεται από τα οιστρογόνα».

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μιας γυναίκας, της προσπάθειας για εγκυμοσύνη, είναι προτιμότερο να ελέγχεται εκ των προτέρων για τυχόν προϋπάρχοντα ευρήματα, αντί του μέγιστου κινδύνου που ενδεχόμενα θα διατρέξει η ζωή της από τη μεγιστοποίησή τους, λόγω των ορμονών. «Οι εξετάσεις αυτές», συμπληρώνει ο κ. Μαλακάσης, «θα πρέπει να επαναλαμβάνονται, τουλάχιστον με υπερηχογράφημα πριν από κάθε προσπάθεια εξωσωματικής, ενώ αν έχουν συμπληρωθεί 12 μήνες από την προηγούμενη προσπάθεια θα πρέπει αυτές  να περιλαμβάνουν και μαστογραφία».