Στερεοτακτική βιοψία μαστού

Ψηφιακή Τομοσύνθεση
& Διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Βιοψία Μαστού

Η σύγχρονη ιατρική παρέχει μία απόλυτα ασφαλή και ακριβή μέθοδο βιοψίας του μαστού, η οποία εφαρμόζεται με ιδιαίτερη επιτυχία στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Πλέον, η υπερσύγχρονη αυτή μέθοδος εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το σύστημα Διαδερμικής Βιοψίας Μαστού με υποβοήθηση αναρρόφησης. Η τεχνική υποδεικνύεται από τον γιατρό όταν κρίνει απαραίτητη τη βιοψία καλοηθών βλαβών και διευκολύνει τη διαδικασία της βιοψίας, Παράλληλα, μας εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο και βοηθά στην αποφυγή των άσκοπων χειρουργικών επεμβάσεων.

Επεξήγηση Μεθόδου

Τι είναι ακριβώς το σύστημα BLES;

Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας γίνεται ολική αφαίρεση ενός ευρήματος μέσα σε υγιή ιστό. Η διαδικασία πραγματοποιείται σε ειδικό τραπέζι στερεοταξίας όπου η ασθενής είναι ξαπλωμένη μπρούμυτα ώστε ο μαστός να παραμένει σταθερά συμπιεσμένος με τον ίδιο τρόπο όπως και στη μαστογραφία.

Αρχικά γίνεται εντοπισμός της βλάβης σε τρισδιάστατη μορφή και στη συνέχεια, χορηγείται τοπική αναισθησία και γίνεται εισαγωγή του ηλεκτροδίου και συλλογή του ευρήματος μέσα σε ειδικό κάνιστρο το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Προκειμένου να αποφευχθεί η αιμορραγία εφαρμόζεται ραδιοσυχνότητα. Η όλη διαδικασία διαρκεί το πολύ μισή ώρα

Το σύστημα BLES είναι μοναδικό στο είδος του, αφού επιτρέπει την συλλογή ολόκληρου του ευρήματος και όχι την απλή λήψη δείγματος που πολλές φορές αποδεικνύεται ανεπαρκές για τη βιοψία. Μελετώντας ολόκληρο το δείγμα, ο παθολογοανατόμος θα είναι σε θέση να μελετήσει το εύρημα ως προς την υφή το σχήμα και το μέγεθός του.

Επεξήγηση Μεθόδου

Τι είναι και πώς γίνεται η Στερετοκτική Βιοψία;

Το σύστημα διαδερμικής βιοψίας μαστού με υποβοήθηση αναρρόφησης (στερεοτακτική βιοψία) είναι το πιο εξελιγμένο και εύχρηστο από όλα τα συστήματα διαδερμικής βιοψίας μαστού που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα. Η τεχνική αυτή επιτρέπει τη λήψη δείγματος ενός ευρήματος για το οποίο απαιτείται βιοψία.

Αρχικά, γίνεται χρήση υπερήχων για να εντοπιστούν οι ακριβείς συντεταγμένες της βλάβης. Στη συνέχεια, χορηγείται τοπική αναισθησία προκειμένου να ληφθεί το απαραίτητο δείγμα. Το μέγεθος του δείγματος συνήθως εκτιμάται επί τόπου. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η δειγματοληψία πραγματοποιείται με μία μόνο εισαγωγή της βελόνας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η συγκεκριμένη μέθοδος διάγνωσης έχει τεράστια ποσοστά επιτυχίας, αντίστοιχα με εκείνα της χειρουργικής επέμβασης, ενώ η όλη διαδικασία δεν ξεπερνά σε διάρκεια τη μισή ώρα. Επιπλέον, καθώς δεν πρόκειται για απόλυτα επεμβατική μέθοδος, δεν απαιτείται μετεγχειρητική νοσηλεία, δεν δημιουργούνται αντιαισθητικά χειρουργικά τραύματα και ο κίνδυνος αιμορραγίας ή αιματώματος μειώνεται στο ελάχιστο (κάτω από 1%).

Βιοψία Μαστού & Εξοπλισμός - Πέτρος Μαλακάσης
Διαφορές Μεθόδων

Τι είναι και πως γίνονται;

Βιοψία Μαστού

Είναι η εξέταση κατά την οποία ένας ειδικός μαστολόγος αφαιρεί μέρος ύποπτου ιστού ή ογκιδίου από τον μαστό. Ιατρικά ονομάζεται «ιστολογική εξέταση». Πραγματοποιείται με χειρουργική επέμβαση ή με παρακέντηση.

Σύστημα BLES

Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας γίνεται ολική αφαίρεση ενός ευρήματος μέσα σε υγιή ιστό. Η διαδικασία πραγματοποιείται σε ειδικό τραπέζι στερεοταξίας όπου η ασθενής είναι ξαπλωμένη μπρούμυτα ώστε ο μαστός να παραμένει σταθερά συμπιεσμένος με τον ίδιο τρόπο όπως και στη μαστογραφία. Αρχικά γίνεται εντοπισμός της βλάβης σε τρισδιάστατη μορφή και στη συνέχεια, χορηγείται τοπική αναισθησία και γίνεται εισαγωγή του ηλεκτροδίου και συλλογή του ευρήματος μέσα σε ειδικό κάνιστρο το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Προκειμένου να αποφευχθεί η αιμορραγία εφαρμόζεται ραδιοσυχνότητα. Η όλη διαδικασία διαρκεί το πολύ μισή ώρα Το σύστημα BLES είναι μοναδικό στο είδος του, αφού επιτρέπει την συλλογή ολόκληρου του ευρήματος και όχι την απλή λήψη δείγματος που πολλές φορές αποδεικνύεται ανεπαρκές για τη βιοψία. Μελετώντας ολόκληρο το δείγμα, ο παθολογοανατόμος θα είναι σε θέση να μελετήσει το εύρημα ως προς την υφή το σχήμα και το μέγεθός του.

Πλεονεκτήματα Μεθόδου

Γιατί πρέπει να επιλέξω
την ψηφιακή τομοσύνθεση;

first advantage

Η διαγνωστική ακρίβεια είναι μεγάλη ακόμα και σε βλάβες σε πρώιμο στάδιο

second advantage

Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ψευδούς διάγνωσης.

third advantage

Απαιτεί λίγες επαναλήψεις εξετάσεων.

fourth advantage

Οι βιοψίες που μπορεί να χρειαστούν είναι λιγότερες.

fifth advantage

Ο μαστός δεν συμπιέζεται πολύ.

sixth advantage

Η διαγνωστική ακρίβεια είναι μεγάλη ακόμα και σε βλάβες σε πρώιμο στάδιο.

Μήπως αφορά και εμένα;

Ποιες γυναίκες πρέπει να κάνουν
ψηφιακή τομοσύνθεση;

Η ψηφιακή τομοσύνθεση συνίσταται για γυναίκες με πυκνούς μαστούς και κατ’ επέκταση και σε νεαρές γυναίκες που μπορεί να έχουν κάποια μορφή κληρονομικότητας. Επιπλέον είναι πολύ καλή επιλογή ως συμπληρωματική εξέταση της απλής μαστογραφίας, αν βρεθεί κάποιο ύποπτο εύρημα.

Ψηφιακή Τομοσύνθεση - Πέτρος Μαλακάσης

Μήπως πλησιάζει η ώρα για τον απαραίτητο ετήσιο έλεγχο;

Δώστε την απαραίτητη βαρύτητα στη συνέπεια του επαναληπτικού σας ελέγχου. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε πότε πρέπει να επαναλάβετε τις εξετάσεις σας ώστε να προγραμματίσετε έγκαιρα το επόμενο ραντεβού σας.

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Δίνουμε απαντήσεις στις συχνότερες
ερωτήσεις
σας

H στερεοτακτική βιοψία μαστού είναι μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους στις μέρες μας, και βασίζεται στην τελευταία λέξη της αυτοματοποιημένης ρομποτικής τεχνολογίας. Έχει ένδειξη για κάθε ύποπτη βλάβη που εμφανίζεται στη μαστογραφία και πρέπει να ταυτοποιηθεί ιστολογικά. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μία τομή 0,5 εκατοστά. Ο ιστός που αφαιρείται στέλνεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο, προκειμένου να γίνει εξέταση στο μικροσκόπιο.

Η διάρκεια της βιοψίας είναι 1 μόλις λεπτό, από τη στιγμή που πάρετε τη θέση σας στο κρεβάτι. Γενικά, όμως, είναι μία διαδικασία που απαιτεί ακρίβεια και έμφαση στη λεπτομέρεια, γι’ αυτό και η προετοιμασία έχει διάρκεια έως και 1 ώρα.

Πριν τη βιοψία, χορηγείται τοπική αναισθησία στην περιοχή, για να μην αισθανθείτε καμία ενόχληση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η θέση που θα πάρετε στο κρεβάτι θα πρέπει να είναι βολική, για να παραμείνετε άνετα σε αυτή μέχρι το τέλος της διαδικασίας. Η μόνη επιπλοκή που μπορεί να παρουσιαστεί είναι μία μικρή μελανιά γύρω από το τραύμα, η οποία υποχωρεί μέσα με μερικές μέρες.

Το τραύμα είναι τόσο μικρό που δεν χρειάζονται ράμματα. Μετά τη βιοψία, τοποθετείται ένα ειδικό αυτοκόλλητο, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 1 εβδομάδα. Μετά τη διαδικασία, συστήνεται να μείνετε για λίγες μέρες στο σπίτι.

Ο γιατρός που πραγματοποιεί την ιστολογική εξέταση ονομάζεται παθολογοανατόμος.

Κλείστε Ραντεβού

Αίτημα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της Βιοψίας Μαστού ή να κλείσετε το ραντεβού σας; Συμπληρώστε παρακάτω τα στοιχεία σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

    Αποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου και επιθυμώ να λαμβάνω ενημερώσεις. Αποδέχομαι την Πολιτική Απορρήτου και επιθυμώ να λαμβάνω ενημερώσεις.