Πέτρος Μαλακάσης
Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού,
Διευθυντής του Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού
& Οστεοπόρωσης Ευρωκλινική Αθηνών
Αναγκαία η 1η μαστογραφία στην ηλικία των 35 ετών
Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση η απάντηση στη νόσο
Η παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, έχει φέρει τα αποτελέσματά της με όλο και περισσότερες γυναίκες να έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία του ετήσιου προληπτικού τους ελέγχου, τονίζει ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών και Διευθυντής στην Ψηφιακή Τομοσύνθεση και Διάγνωση, με την ευκαιρία της θεσμοθέτησης του Οκτωβρίου ως μήνα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος γυναικείος καρκίνος στην Ευρώπη με περίπου 1 στις 9 γυναίκες να είναι πιθανό να νοσήσει, με την κλινική πρακτική να λέει ότι δυστυχώς όλο και μικρότερης ηλικίας γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Μαλακάσης, «Από τα περιστατικά που προσέρχονται για απεικονιστικό έλεγχο και υπάρχει ήδη κάποιο ψηλαφητό εύρημα με τη διάγνωση να είναι επιβαρυντική για κακοήθεια, θα έλεγα πως το 35-40% αφορά πλέον γυναίκες μικρότερες των 45 ετών, γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το πότε πρέπει να αρχίσει μια γυναίκα να ελέγχεται προληπτικά με μαστογραφία και όποια άλλη εξέταση χρειάζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού».
Η προληπτική μαστογραφική «διερεύνηση» που όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν εθεωρείτο πως έπρεπε να ξεκινάει από την ηλικία των 40 ετών και άνω σε γυναίκες χωρίς συμπτώματα, πλέον οι ανάγκες φαίνεται να επιβάλλουν αυτή να ξεκινάει στην ηλικία των 35 ετών, με πλήρη διερεύνηση που ακολουθεί τον αλγόριθμο πρόληψης και περιλαμβάνει κλινική εξέταση, μαστογραφία και πιθανά υπέρηχο και μαγνητική μαστογραφία, εάν η γυναίκα διαθέτει πυκνούς μαστούς και επιβαρυμένη κληρονομικότητα ή έχει κάνει εξωσωματική. Η ετήσια μαστογραφία επιβάλλεται από την ηλικία των 40 ετών και στο ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ 35-40 ετών κρίνονται απαραίτητα τουλάχιστον 2 υπερηχογραφήματα.
«Η τεχνολογία σήμερα», προσθέτει ο κ.Μαλακάσης, «έχει σημειώσει άλματα και σήμερα υπάρχουν πολλές απεικονιστικές μέθοδοι ικανές να εντοπίσουν τον καρκίνο στα πρώιμα στάδια του. Με την τελευταία εξέλιξη της ψηφιακής μαστογραφίας, την Ψηφιακή Μαστογραφία με Τομοσύνθεση, που είναι μια καινούργια τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία απεικόνισης με υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού, αυτός απεικονίζεται με πολλαπλές λεπτές τομές του ενός χιλιοστού, στοιχείο που δεν επιτρέπει σε τίποτα να διαφύγει του ελέγχου. Επίσης ο υπερηχογραφικός έλεγχος με τρισδιάστατη απεικόνιση και ελαστογραφία σήμερα μας δίνει πληροφορίες εάν ένα εύρημα είναι ύποπτο ή όχι».