Τρισδιάστατος υπέρηχος με ελαστογραφία «αποκαλύπτει» κρυμμένους καρκίνους σε πυκνούς μαστούς

Τρισδιάστατος υπέρηχος με ελαστογραφία ‘’αποκαλύπτει’’ κρυμμένους καρκίνους σε πυκνούς μαστούς

Πέτρος Μαλακάσης

Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού,
Διευθυντής του Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού
& Οστεοπόρωσης Ευρωκλινική Αθηνών

Οι μισές γυναίκες άνω των 40 έχουν πυκνούς μαστούς

Ανησυχητική αύξηση και σε νεώτερες ηλικίες


«Είναι σημαντική η σημασία της υπερηχογραφικής εξέτασης με ελαστογραφία αλλά και του τρισδιάστατου υπερηχογραφήματος που μπορεί να πραγματοποιήσει μια γυναίκα σε συνδυασμό με μαστογραφία, προκειμένου να υπάρχει μια ολοκληρωμένη απεικονιστική εξέταση»
τονίζει ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών.

Καλό θα είναι το Κέντρο στο οποίο μια γυναίκα θα καταφύγει για το υπερηχογράφημα μαστού να έχει υπερηχογράφο με δυνατότητα ελαστογραφίας και τρισδιάστατης απεικόνισης, ώστε εφόσον υπάρξουν ύποπτα ευρήματα στον απλό υπέρηχο που θα απαιτήσουν διερεύνηση με τις συγκεκριμένες τεχνικές, για το αν πρέπει να σταλούν για βιοψία ή όχι, αυτές να πραγματοποιηθούν άμεσα. Η μεν ελαστογραφία θα διερευνήσει τη σκληρότητα του πιθανού ευρήματος και θα το κατατάξει είτε στα προς βιοψία είτε στα προς παρακολούθηση περιστατικά, ο δε τρισδιάστατος υπέρηχος θα περιγράψει ακριβώς το ακριβές μέγεθος του ευρήματος, τα όρια και τη μορφολογία του.

Το δίλημμα τρισδιάστατο υπερηχογράφημα ή ελαστογραφία σε ευρήματα σε απλό υπέρηχο, απασχολεί σήμερα πολλούς κλινικούς, αλλά το σωστό είναι κάποιος να χρησιμοποιεί και τις δύο εφαρμογές, προκειμένου να κατηγοριοποιήσει το εύρημα σε παρακολούθηση (κατηγορία 3) ή βιοψία (κατηγορία 4). Ο συνδυασμός τους με την ψηφιακή μαστογραφία είναι σε θέση να αποκαλύψει κάθε είδους διαφοροποίηση στον μαστό, προλαμβάνοντας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τις καρκινικές αλλοιώσεις.

«Εξάλλου»
, προσθέτει ο κ. Μαλακάσης, «Για το ίδιο θέμα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εξέδωσε νέα οδηγία, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς, που σημειωτέον συναντώνται στις μισές περίπου γυναίκες μετά την ηλικία των 40 ετών και όλο και συχνότερα στις νεώτερες ηλικίες, θα πρέπει να ενημερώνονται ότι η μαστογραφία, με την αξιοπιστία του 70% στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν επαρκεί για τη «θωράκισή» τους από ενδεχόμενο καρκίνο του μαστού».